Jabikspaad: de start. Etappe 1 en 2 West

14 augustus 2024 - Offingawier, Nederland

Na 2 dagen vertraging door de warmte, met temperaturen boven de 30 graden, dan toch vandaag eindelijk van start! Ik had er zo'n zin in! Het is een geslaagde dag geworden.
Om de startplek, St Jabik (St. Jacobiparochie) te bereiken vanuit mijn Natuurhuisje in Offingawier, ben ik met de auto naar Sneek Noord gegaan, heb daar de trein gepakt naar Leeuwarden, en daar de bus naar St. Jabik. Een klein uurtje.

In de trein

Om 10 uur precies begon ik met lopen. Maar niet voordat ik eerst mijn allereerste stempel ging halen, achter de Grote Kerk. Daar hangt een kastje aan de muur, met een stempel en een stempelkussen, en een briefje waar je je naam op kunt schrijven.

Eerste stempel

De kerk zelf was niet open, al leek dat wel zo toen ik aan kwam lopen. De deuren staan namelijk een soort van open, maar binnenin zie je een foto en etalage over het Jabikspaad. En voor de kerk ontdekte ik een Jakobsschelp in de bestrating.

Deur Grote Kerk St. Jabik

Schelp in bestrating

Ik loop vandaag 2 etappes: etappe 1 West van St Jacobiparochie naar Ried (Mienskarleane) en etappe 2 West van Ried naar Arkens bij Franeker. In totaal 14,4 kilometer. Ik loop er vandaag 20, omdat ik besluit bij Franeker anders te lopen. Dat beschrijf ik later.
Het was even wennen om in dit uitgestrekte gebied te lopen. Je loopt veel op paden door weilanden, en ik zag daar werkelijk niemand. De eerste paar kilometer liepen er toevallig 2 vrouwen voor mij, maar verder zag ik niemand. Ook nauwelijks verkeer. Geen toeristen, geen wandelaars, geen fietsers. Je loopt van dorp naar dorp, en daartussenin bevindt zich geen levende ziel. Gelukkig trof ik vandaag meerdere keren mensen in dorpjes, allemaal aardig. Iedereen wil wel een praatje, en begint soms ook uit zichzelf.
Minder vind ik, dat je soms over een erf loopt. Was vandaag in de buurt van Minnertsga. Ik heb het daar niet zo op, omdat er altijd honden lopen, die de boel bewaken. Verleden week in Koudum ook 2 " vicious dogs" ontmoet, vandaag 1 die iets minder " vicious"  was, maar nog steeds niet prettig.

Leuk trouwens, om na het Odulphuspad, de andere bewegwijzering en borden van dit pad te zien.

Bord Het Jabikspaad Bewegwijzering Jabikspaad

Paaltje met teken Jabikspaad

Paaltje

Ook fijn, want dan weet je dat je op de goede weg bent. :-)
In Ried haalde ik een stempel bij een huis wat werd verbouwd. Men was met het dak bezig, maar de eigenaar van het pand klom snel de steiger af om binnen de stempel te halen. Een stempel met een kat, want Ried is " het kattendorp". Ik heb er trouwens daar geeneen gezien. Ik mocht ook even gebruik maken van het toilet, super gastvrij.
Met een doorkomend zonnetje werd het wat warmer om te lopen. Mijn flesje water was dan ook een keer leeg. In Schalsum zag ik een man en een vrouw op tuinstoeltjes zitten, en daar werd mijn flesje weer gevuld. Toen ik de man vroeg, of de kerk waar we tegenover stonden, open was, vertelde hij dat dat niet zo was, maar dat ik best even mocht kijken. Ik kreeg de sleutel mee! Dus heb ik voor het eerst van mijn leven een kerk geopend. De man vertelde dat er bij de bouw echte kloostermoppen zijn gebruikt. Zie de foto van de nis.

Kerk Schalsum

Sleutel kerk Schalsum Kloostermoppen

Interieur kerk Schalsum

Bij datzelfde Schalsum, haalde ik een stempel, die ook weer klaarlag in een kastje bij een huis. Ik vind het echt zo leuk he, dat soort dingen.

Eerder op het pad, bij Boer, moest ik een stempel halen bij een boerderij. Maar aangezien ik in de boerderij niemand aantrof, belde ik aan bij het woonhuis. Een vrouw deed open, een hond naast haar. En dat beest ontsnapt dus. Komt er een man achter die vrouw vandaan, geeft mij het stempel, en gaat met de auto achter die hond aan, die inmiddels het hazenpad gekozen had. Ik had er part nog deel aan, maar het was wel rottig. Veel later, toen ik op een bankje een boterhammetje zat te eten, zag ik ze nog met de auto op zoek naar die hond.
Voorbij Schalsum begon de lucht wat te betrekken. Ik had bijna spijt van mijn uitstapje naar de kerk, want buienradar verried verandering. nog een klein uurtje, dan ging het regenen en aangezien er rode vlekken waren, mogelijk ook onweren. Ik besloot flink door te stappen, en niet zoals de etappe je stuurt, naar Arkens te lopen, maar naar de binnenstad van Franeker. Daar hoopte ik op meer beschutting, en op openbaar vervoer. Het is een goede zet geweest. In een half uur flink doorstappen was ik bij de Martinikerk in Franeker. Ik heb er even rondgelopen, wilde ook wel een terrasje pakken wat ernaast lag, maar....die lucht. Ik besloot nogmaals flink door te stappen, naar het station van Franeker. Honderd meter ervoor vielen de eerste spetters, en aangekomen op het half overdekte perron, kwam het water met bakken uit de hemel. Inclusief onweer. Ik heb een hele goede timing gehad vandaag. De treinen brachten mij tijdens de buien weer naar Sneek Noord, waar ik via de grootgrutter weer naar huis reed. Daar was het inmiddels droog. Op de foto hieronder zie je de al eerder dreigende luchten, en natuurlijk wat koebeesten.

Boer

Koeien

Als de beentjes het toelaten na deze 20 kilometer, gaat er morgen een vervolg komen. Van Arkens bij Franeker, 2 etappes naar Winsum (FR). En dat is het dan helaas deze dagen. Vrijdag verhuis ik naar een natuurhuisje onder Holwerd en zal het pad waarschijnlijk een andere keer worden afgemaakt. Het warme weer heeft een beetje roet in het eten gegooid.
Als afsluiter nog even een foto van mijn vandaag behaalde stempels. Ze zijn groot, maar mooi!

Stempels

1. Lidia Spit:
    14 augustus 2024
    Trots op Annemarie , je doet t toch maar 20km!!!!!
    Wat een avontuur, ik volg je. Groet Lidia
  2. Marieke de Bruin:
    14 augustus 2024
    Wat een prestatie Annemarie! Knap, én heel fijn dat je precies vóór de ⛈️ ‘binnen’ was!
    Pittig hè, lopen met die warmte 🥵
    Veel plezier met de volgende etappes!
  3. Carolien:
    14 augustus 2024
    Super Annemarie!!! Wat heerlijk klinkt dat die rust en die leuke mensen onderweg. Bij warmte lopen zonder beschutting is echt slopend, dus nu heb je nog iets leuks in het verschiet zal ik maar zeggen, het pad loopt niet weg 😉. Veel plezier op je nieuwe plekje 😘 groetjes Carolien & Marieke
  4. Thally:
    14 augustus 2024
    Ha Annemarie, Wat leuk om je verhalen te lezen. Dat Heitelân blijft trekken, hè.
    Wij zijn bezig om uit te zoeken of wij naar Friesland willen verhuizen.
    Veel succes met het vervolg van je wandeltocht en hartelijke groeten, Thally Sangster
  5. John de Best:
    14 augustus 2024
    Leuk je verhalen te lezen. Van saaiere wegen naar leuke ontmoetingen. Super dat je weer zoveel kilometer in de benen hebt! Veel plezier verder in het jouw geliefde Friesland!
  6. Johan:
    14 augustus 2024
    Leuk en stoer; 20 km op een dag! Misschien toch wat liever gaan zijn voor hondbeesten 😉…
  7. M&EJ:
    14 augustus 2024
    Hoi Annemarie, Kun je nog wel even een beschrijving van die hond geven? We zagen er nl. namelijk net één langskomen. Flauw..... Weer een heel mooi verhaal over de twee gelopen etappes. Knap geschreven hoor. Benieuwd hoe je morgen gaat varen.
  8. Mich:
    14 augustus 2024
    Goed zeg! Leuk om te lezen, wat een klus om steeds alles op te schrijven ! Maar zo blijft de herinnering, wie schrijft die blijft!
  9. Petra en José:
    15 augustus 2024
    Klinkt als een geslaagde eerste dag van je wandeling Annemarie!!! Heel wat km in de benen, en leuke ontmoetingen. Word vervolgt……
  10. Uulke:
    15 augustus 2024
    Het leven is het "verre" noorden is zo slecht nog niet. 😉
  11. Hennie Klaver:
    15 augustus 2024
    Zo mijn nicht is weer op pad! Succes meis! Liefs van je tante Hennie en Klaas.
  12. Hans Duijsters:
    15 augustus 2024
    Leuk om je verhalen te lezen!!! SUCCES en WARME GROETEN!!!!
  13. Remco:
    16 augustus 2024
    Voor het eerst een blog van je gelezen! Erg leuk. Ik heb nu ook een stukje van je pad meegewandeld, liggend vanaf de bank :-) dank!
    Groet.
  14. Astrid:
    16 augustus 2024
    Klinkt als een heerlijke wandeling door t mooie Fryslan! Leuk die stempels :-)
    Groetjes, Astrid